Ενδοδοντική Θεραπεία

Συχνά, όταν σε κάποιο δόντι υπάρχει τερηδόνα ή έχει δημιουργηθεί έντονη κοιλότητα, ή ακόμα σε περιπτώσεις που έχει δημιουργηθεί κάποιο κάταγμα ή τραυματισμός τότε, καταφέρνουν και εισχωρούν μικρόβια στον πολφό του δοντιού (ο μαλακός ιστός στο εσωτερικό του δοντιού, το νεύρο και τα αγγεία).

Τότε, το δόντι πονάει έντονα, ιδιαίτερα κατά την μάσηση ή κατά την επαφή με ζεστά ή παγωμένα τρόφιμα και ροφήματα, λόγω της φλεγμονής στο εσωτερικό του.

Στην περίπτωση αυτή, για να διατηρηθεί το δόντι στον οδοντικό φραγμό, είναι απαραίτητη η ενδοδοντική θεραπεία (γνωστή και ως απονεύρωση) καθώς η φαρμακευτική αγωγή είναι μόνο για προσωρινή καταστολή. Χωρίς θεραπεία, η φλεγμονή θα επεκταθεί, το οστό γύρω από το δόντι θα καταστραφεί και το δόντι μπορεί να χαθεί.

Ο οδοντίατρος, με τον κατάλληλο εξοπλισμό (ειδικά εργαλεία, μεγεθυντικά γυαλιά και μικροσκόπιο) θα αφαιρέσει προσεκτικά όλο τον πολφό και θα καθαρίσει το εσωτερικό του δοντιού. Η ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία συνεδρία, όμως μπορεί να χρειαστούν ακόμα και τρεις, ανάλογα με την έκταση της φλεγμονής και το δόντι.

Ενδοδοντική θεραπεία
Ενδοδοντική θεραπεία

Στην συνέχεια, ανάλογα με το είδος του δοντιού και την έκταση της βλάβης ο οδοντίατρος θα ολοκληρώσει την θεραπεία με την κατάλληλη έμφραξη, ανασύσταση με ενδορριζικό άξονα ή και τοποθέτηση στεφάνης (θήκης) για να διασφαλίσει την διατήρηση του δοντιού και την αντοχή του.

Ενδοδοντική θεραπεία
Ενδοδοντική θεραπεία